WP Träning

Tänkvärt för oss som håller på med Wp/Dw

2011-05-15 16:50 #0 av: Eve

I morse var jag ute i spåret för att dra med hundarna och började fundera på hur jag skulle förklara för en människa som aldrig tidigare utövat sporten vad den egentligen handlar om. Det här kom jag fram till...

Det är ju egentligen inte hur mycket vikt hunden har dragit som är det stora, utan egentligen hur mycket de har dragit i förhållande till vad den drog de tidigare gångerna.
Ta mina hundar exempelvis - Min hane väger 35 kg och tiken 25 kg. Det skiljer 10 kg. Hanen drar en vanlig dag ca 17 kg för konditionsträning, och tiken drar 9 kg. Det skiljer 8 kg, nästan dubbelt så mycket.
Men så kan man ju egentligen inte tänka, utan vad man får tänka på är vad har hunden för förutsättningar att jobba med och hur van är den vid att dra.
Min hane, Diesel, har dragit sedan han var 2 år, alltså nästan ett år nu. Medan tiken, Nellie, bara har dragit sedan november förra året. Dessutom så åkte Nellie på en skada i benet som gjorde att hon var tvungen att vara still i en månad.
Vad jag menar med detta är att 9 kg är jättemycket för en hund, men ingenting för en annan, även om de är i ungefär samma storlek.

En bra grundkondition är nyckeln
Vad gör man då för att de ska orka dra mer? Jo, man börjar lätt för att stärka självförtroendet på hunden och för att den ska tycka att det är roligt. Sedan ökar man succesivt tills man tycker att hunden får ta i lite och tycker att det är lite jobbigt. På den nivån stannar man tills dess att hunden inte tycker att det är någon match längre. För att öka svårighetsgraden på samma vikt kan ju till exempel vara att öka sträckan, eller hastigheten. När hunden känns helt bra med den vikten kan man lägga på lite grann, och börja om med denna vikt.
På så sätt får man en bra grundkondition på sin hund och det kommer hjälpa till att hålla hunden skadefri och frisk.

Träningsupplägg
En sak som jag kör stenhårt med är att se till att ha hunden ordentligt uppvärmd i form av att gå med hunden i koppel. Ibland kör jag med back on track-täcke för att värma musklerna ordentligt.
Sedan hänger jag på hundens maxvikt (vikten som den för tillfället kämpar med) och går en viss sträcka. Min sträcka brukar vara 2,5 km, men det varierar. Sedan tar jag en paus och låter hunden pusta ut lite och dricka vatten. Massera hunden om den känns spänd.
När jag känner att hunden har fått ner flåset lite så går vi ett varv till. Denna gången brukar min sträcka vara 1,5 km och här går den med betydligt mindre vikt bakom sig, ibland hälften av maxvikten. Detta moment är mest för att få upp självförtroendet hos hunden där den känner att den faktiskt orkar och tycker att den är bra, och för att musklerna ska få varvas ner.
När vi har gått 1.5 km så hänger jag av alla kedjor och tar av selen. Hunden får dricka och pusta lite för att sedan gå samma sträcka igen i koppel. Här får hunden kissa och göra ifrån sig bäst den vill efter träningspasset och vi ser till att musklerna blir strechade ordentligt. Även här lägger jag gärna på ett back on track-täcke för att stimulera musklerna så mycket som möjligt.

Värt att tänka på
En annan sak som kan vara värd att tänka på innan man hänger på hunden massor av vikt är de olika faktorer som spelar in för hundens vardag.
Är det gassande sol ute kanske man inte hänger på hunden så mycket vikter, eller kanske rent av väntar tills solen har gått ner.
I snö så blir ju kedjorna mycket tyngre då de fylls med snö i hålen och gör kedjorna svårare att dra.
På is blir kedjorna lättare då motståndet under minskar.
Grus har lite samma effekt som snö,m fast inte alls på samma nivå. Gruset samlas också gärna i kedjorna och gör dem tyngre, men det lossnar för det mesta ju längre man går.
På gräs är det inte lika mycket motstånd som i grus. Här glider kedjorna lättare och ingenting fastnar.
Andra saker man får tänka på är vad hunden har gjort tidigare under dagen, eller vad den ska göra senare. Om hunden precis har gått en långpromenad eller varit ute med cykeln så kanske den inte orkar lika mycket när den drar.

Summan av kardemumman då: se inte vikterna som något sätt att mäta hunden mot andra hundar. Se istället vikterna som något att mäta hundens framgångar med. Hur har hunden utvecklats individuellt av träningen, och hur ska jag göra för att ta den längre?

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

Anmäl
2011-05-16 21:16 #1 av: Kickan90

super bra skrivet Skrattande

Anmäl
2011-05-16 21:49 #2 av: [Ronon-m]

En liten fråga... vad menas med DW och vad är skillnaderna på WP och DW? :)

Anmäl
2011-05-17 07:53 #3 av: Eve

Oj, så klumpigt av mig att inte skriva det.
Weight pull (WP) är väl egentligen när man drar en vagn en kortare sträcka. Jag kallar det annars vagnsträning.
Drag weight (DW) är när man går längre sträckor med t.ex kedjor.

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

Anmäl
2011-05-17 15:02 #4 av: [Ronon-m]

#3 okej! Tack så mycket.

Anmäl
2011-05-25 17:00 #5 av: WulffDogs

Tänk på att inte glömma dragvikten... Det är den som är den viktiga. Om folk frågar vad din hund drar, så kanske det är 40 kg kätting, men i själva verket bara en dragvikt på 11 kg (dragmomentet framåt). Ingen orkar LYFTA en bil, men alla orkar knuffa den framåt= dragvikt....

Anmäl
2011-05-25 17:53 #6 av: Eve

Har du något bra tips på hur man räknar ut en dragvikt?

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

Anmäl
2011-05-26 10:53 #7 av: [Rocky70]

Att räkna ut vilken dragvikten blir är i stort sett omöjligt.Olika föremål som väger lika mycket har ju olika motstånd att dra beroende på utformning av vikten.

Anmäl
2011-05-26 14:22 #8 av: Eve

Ja, och underlaget måste väl spela in?

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

Anmäl
2011-05-26 14:29 #9 av: [Rocky70]

AbsolutGlad

Anmäl
2011-05-26 21:18 #10 av: tezzla

köp en fiskevåg och fäst på kätting/vagn och dra på underlaget så ser du dragvikten, så kollar vi

Anmäl
2011-05-26 22:56 #11 av: WulffDogs

Fiskvåg, det är det enda! Är alltid intressant att veta!

 

Anmäl
2013-08-18 13:09 #12 av: DeniceP

Väldigt bra artikel som är värd att puttas upp tycker jag :))

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Anmäl
2015-04-22 11:13 #13 av: Epicwill

Min hund brukar dra kätting på en längre prommis, alltså är det drag weight och inte weight pull?

Anmäl
2015-10-10 12:34 #14 av: Kalli

Precis, det är vad som brukar benämnas som DW.

Anmäl
2015-10-10 12:35 #15 av: Kalli

Precis, det är vad som brukar kallad DW.

Anmäl
2017-01-08 18:38 #16 av: imsuchadiva

Är det inte bättre att börja med en lättare vikt ist för max vikt direkt så hunden får värma upp? 🤔

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.