2011-05-03 12:30 #0 av: Eve

Nu är våren här och fästingarna har vaknat till liv. Hur gör vi bäst för att skydda våra bästa vänner mot dessa otäcka djur?

I Sverige finns två typer av fästingar - den hårda och den mjuka. Den hårda är den som förekommer mest. Den har ett skal av kitin och den suger blod i flera dagar. Dess elastiska kropp för att den kan expandera till ca 5 gånger sin ursprungliga storlek.

Den mjuka fästingen suger bara blod i ett par minuter, eller i vissa fall ett par timmar.

Var håller de till?
Den hårda fästingen håller till på toppen av ett grässtrå eller i en buske. När ett varmblodigt djur passerar hoppar den på och tar sig till ett skyddat ställe på kroppen med tunn hud.

Den mjuka fästingen gömmer sig på dagen och kommer fram på natten.

Smitta och behandling
Det vanligaste som drabbad en hund när den har blivit biten av en anaplasma-infekterad fästing är Erlichios. Smittan drabbar främst katt, hund och häst, men kan även överföras på människan.

Symptomen är oftast ganska tydliga. Hunden blir trött, får feber, har nedsatt aptit och blir ofta stel. Om hunden skulle vara smittad så är det en antibiotikakur som gäller.

Så skyddar du din hundBärnstenshalsband
Att hålla fästingen 100% borta är en ren omöjlighet då det kryllar av fästingar i hela Sverige. MEn det finns hjälpa att få för att reducera fästingangrepp på hund.

Fiskmjöl - Lindrar både ledproblem och fästingangrepp.

Skudo Pet - Med pulserande ultraljud håller denna berlock fästingarna bortra från hunden. Berlocken fästs i hundens halsband och ska för största effekt sitta på hela tiden. Den tål vatten i form av regn, men ska inte badas med. Batteridriven.

Bärnstenshalsband - Ett snyggt och effektivt halsband av bärnsten. För bästa effekt ska halsbandet inte sitta åt, utan hänga lite löst. Statisk elektricitet uppstår när bärnstenare gnuggas mot hundenspäls, och det är det som gör att fästingarna inte trivs på hunden.

Fästingskyddspulver Golden - Ett pulver som blandas i maten. Drygt och det kan ätas av hundar, katter och hästar. Fungerar mot både fästingar och loppor.

Fixodida ZX - Ett kosttillskott som kan ges året om. Under fästingsäsong ökar man dosen och när det inte finns fästingar räcker det med ett kryddmått om dagen. Håller fästingarna borta och ökar pälsväxten. Kan inte överdoseras. Blandas i maten.

Protect-UM Hund - Tabletter som ges i samband med mat. Ökar fästingskyddet hos din hund genom att tillföra en viss lukt som fästingar inte tycker om. Innehåller bla jäst och vitlök.

Shoo!Tag - Ett kort som häng i halsbandet på hunden för att aktivera ett statiskt fält runt hunden. Helt och håller ofarligt. Finns även mot mygg och loppor.

Effipro - En spotonlösning som du droppar längst hundens rygg. Behandlingen upprepas var fjärde vecka och ska pågå under hela fästingsäsongen.

Frontline comp - Ett medel som droppas på hundens rygg för skydd mot fästingar. Kan dock ge håravfall, missfärgning och klåda. En behandling håller i 4-8 veckor.

 

Det finns en hel del olika fästingmedel och fästingavvisare för hund. Detta är bara ett urval. De olika preparaten finns att köpa på internet, djuraffärer och apotek.

Men kom ihåg: inget preparat är hundra procentigt. Visitera din hund varje kväll för att förhindra sjukdom och smitta.

Tack till Chilli10 för lån av bild på Bärnstenshalsband.