2010-12-20 11:09 #0 av: Eve

Massage är bra för det mesta. Weight pull iFokus har träffat hundmassörerna Katherine Walsh och Annika Skoog.

Vi börjar med ett tips från coachen.

sessa.jpg- Att massera hundar kräver att hunden måste få komma och gå som den vill under massagen. Det är ett sätt för hunden att kontrollera situationen
och att signalera var ev. obehag sitter i kroppen. En hund som masseras får inte uppleva smärta, behandlingen måste gå från ytan och in på ett sådant sätt att ev. spänningar löses upp utan smärta. Man kan likna hundens situation vid ett massagetillfälle vid att vi som människor går till en massageterapeut med bakbundna händer och en bit tejp för munnen och i bästa fall har vi någon med oss som känner oss och som får tala om
var vi har ont. Det är med största sannolikhet inte så att denna information överensstämmer helt med den vi själva velat ge.
Det handlar om respekt för hundens integritet och det är bara när den behålls som vi kan få en massagebehandling med en läkande effekt på helheten.
En riktigt genomförd massage kan läkningsförmågan, vara smärtlindrande, få ett sänkt blodtryck, skapa lugn och ro och mycket mer. En viktig faktor för detta är att hormonet oxytocin frigörs i den lugna och värmande inledningen av en massage. Om en hund hålls fast kommer detta troligt inte att ske då den befinner sig i ett stressat tillstånd.

 

Hur länge har ni hållt på med massage?

Vi är båda utbildad vid Axelsons Animal Massage School 2006, och har jobbat med hundmassage sedan dess.

 

Hur kommer det sig att ni blev intresserade av massage?

Katherine - Mitt intresse för att bli hundmassör kom genom att jag själv vet hur effektiv massagen är för människor. Jag har tränat mycket dans och yoga
så jag vet hur det känns när kroppen får arbeta fysiskt och hur en skada i en led, muskel eller annat kan påverka hela systemet. Och detta gäller även för hundar. Med fyra hundar hemma blev det en naturlig tanke att även hundar behöver få behandling med massage.

Annika- Jag har tränat hund så länge jag kan minnas och arbetat som hundinstruktör i snart 20 år. Mycket av träningen har varit med Huskys och drag men också numer agility. Och har jag har fått kunskap om vikten av att balansera träning och att ge hunden massage för att ge dem bästa förutsättningar att hålla sig skadefria och må bra.

 

Till vilka hundägare rekommenderar ni att gå med sin hund på massage?

Alla hundar mår bra av massage. Men det det finns undantag vid vissa sjukdomar som hjärtsjukdom, cancer, epelepsi och annat. Återkommer till fler undantag senare. Dräktig o digivande tik skall heller inte masseras. Men som sagt mer om detta senare.

 

För vilken hund är det speciellt viktigt att få kontinuerlig massage? Kan man koppla ihop det med vissa sjukdomar?

En hund som arbetar hårt har stor hjälp av kontinuerlig massage då det hjälper muskler att hålla sig smidiga och därmed bättre förhindra att skador inträffar. Att regelbundet låta en massör massera och känna igenom hunden kan också hjälpa ägaren att se problem som börjat uppstå i muskler och leder. En hund som har problem i sina leder, med artroser och annat kommer att belasta andra delar av kroppen hårdare och behöver hålla dessa delar smidiga för att inte utveckla problem i de delar som får kompensera för den skadade delen. Även stressade hundar mår bra av att masseras kontinuerligt då det hjälper dem att komma ned i varv. Denna effekt stannar kvar i kroppen vid regelbunden massage.

 

Hur ofta rekommenderar ni att en hund ska masseras?

Hur ofta, beror på vad hunden gör, en hårt arbetande hund skulle vi rekomendera att den fick massage en gång i månaden. Och oftare om den fått en skada för att minska ärrbildning i muskelvävnad som uppstår vid muskelskador.

 

Finns det enkla grundövningar som man kan göra hemma på vardagsrumsgolvet? Kan du ge lite exempel?

Det finns grundövningar men de går inte att beskriva teoretiskt, man behöver ha någon som visar rent praktiskt. Tempo och tryck är väldigt viktiga att förstå rätt och det går inte att beskriva med bara ord. Likaså att lära sig se signaler från leder när man behandlar sin hund. Rent generellt gäller att man behöver praktisk vägledning för att förstå och en del allmän teori. Man behöver lära sig av någon som kan.
Vi håller kurs för dem som vill få råd för att fysträna sin hund och ge massage till den egna hunden. Nästa kurstillfälle blir i februari, exakt datum inte bestämt än. Kursen går över två tillfällen där man har chans att ta med sig frågor kring massagen från ett tillfälle till ett annat. Och om man ser en kurs hos någon massör var noga med att man poängterar vikten av att massage inte får göra ont och att hunden inte får hållas kvar.

 

Finns det andra saker man kan göra för att hundens muskler ska vara så avlappnade som möjligt efter träning?

Absolut, ett enkelt och effektivt sätt är att alltid värma upp och varva ned inför/efter ett träningspass. Detta görs skrittande i koppel i varierad terräng, alltså skoghspromenad i skritt i koppel. En hund som skall in och dra de tyngre vikterna i sin klass skall värmas upp i 40 minuter innan den drar. Om man skall börja med för hunden lite lättare vikter kan 20 minuter räcka. När träningspasset / eller tävlingen är över skall man varva ned motsvarande tid på samma sätt, dvs 40 minuter efter ett tungt pass 20 minuter vid ett lättare. På detta sätt hinner musklerna göra sig av med en del mjölksyra och återfå energi tillbaka till muskeln.

En annan viktig sak är att låta hunden få en dags vila mellan träningspass. En dags vila med kortare skogspromenad efter ett tyngre träningspass.
Att variera träningen så att man inte överbelastar en muskelgrupp. För en hund som jobbar med drag är det också viktigt att träna bakdelsmuskulaturen för att få kontroll och styrka jämt fördelad i kroppen. Ett bra sätt att träna bakdelen är att backa låta hunden backa på plan mark.Till att börja med tränar man enbart någon minut för att med ökad förmåga öka tiden. En hund som behärskar backningen kan backa i princip hur långt som helst.Var noga med att hundens rygg är plan när den backar annars tränas inte de muskler man vill stärka. Om man backar med godis som belöning kom ihåg att hålla den så att inte hundens huvud böjs uppåt.

 

Back On Track, fungerar sånt?

Det finns många nöjda användare av Back on Track täcken, de används också på veterinärkliniker efter operationer. Man skall vara noga med att följa anvisningar som finns att alltid vänja hunden långsamt. Om man pratar om Back On Tracks viktmanchetter så är det också en bra produkt, men för att använda dem bör man ha kontakt med någon som kunnigt gått igenom hunden så att inte problem finns och
förvärras vid användandet. Kom också ihåg att man alltid skall börja med viktmanchetten enbart, alltså inga vikter i. Man skall öka belastningen
succesivt för att se hur hunden reagerar på belastningen. Men som sagt här skall man ha hjälp att utvärdera resultatet.

 

Vad är det som är så bra med massage, och vad händer med hundens kropp när man utför det på rätt sätt?

Det är en hel del :)
Massage som utförs på rätt sätt hjälper hela kroppen att hålla sig i balans.

Blodcirkulationen ökar och näring och syre transporteras på det viset effektivare ut till hundens muskler och bindväv, benvävnad och inre organ. Detta gör att läkningsprocessen i exempelvis en skadad muskel eller sena går snabbare.

Blodtrycket sänks lokalt genom att muskelspänningar släpper och blodet kan cirkulera bättre genom muskeln. Blodtrycket sänks också genom att hormonet oxcytocin frisätts. Oxcytocin verkar i parasympatiska delen av nervsystemet, det vill säga lugn- och ro delen. Denna del är viktig i kroppens
uppbyggnad då det påverkar utsöndring och immunförsvar. Hunden kommer ned i varv och kan slappna av och läkning stimuleras. Oxcytocinet ger en djup avslappning, en vila som är nyttig för all läkning. Oxytocin ökar också inlärningsförmåga, förmågan att socialisera, att inhämta kunskap, minskar rädslor och mycket mer. Vid regelbunden massage stannar oxcytocinet kvar i kroppen och ger därför effekt även efter massagetillfället.

 

Vilka positiva bieffekter kan massage ha?

Man kan få en lugnare hund, en hund som vill ha mer närhet då smärta och spänningar mildras.
När man själv får kunskap att vardagsmassera sin hund kommer man att få en mycket god uppfattning av vad som händer hunden kroppsligt vad gäller muskler. Att lära känna sin hund i sina händer gör att man får en snabbare uppfattning om att exv en skada uppstått.

 

Finns det någon hund eller något tillfälle där man bör undvika massage?

Ja, när hunden har feber, är magsjuk eller annat masserar man inte. Inte heller vid akuta inflammationer, en sträckt muskel eller sena som uppvisar tecken på värme och smärta skall inte masseras. Inte vid blödningar, infektioner och inte när en hund är i chock. Hundar diagnosticerade med hjärtsjukdom, cancer, epelepsi eller annan sjukdom skall först få ett klartecken från veterinär innan den masseras. Detta gäller också hundar som medicineras, dock med undantag vid medicinering vid vissa kroniska sjukdomar, tex ledbesvär, Dräktiga och digivande tikar skall heller inte masseras.

 

Berätta lite om er och erat företag.

 Vi, Katherine Walsh med företaget Sons & Daughters i Bromma Stockholm och Annika Skoog som är verksam som intstruktör och massör iVästerås, hoppas att detta reportage skall göra er nyfikna på nyttan av massagen för era hundar.
Vi kommer i Februari att hålla kurs i fysträning och massage för den tränande / tävlande hunden i Katherines lokal i Bromma. Datum annonseras på hemsidan www.dogmassage.se .Vill ni redan nu visa ert intresse för kursen skicka ett mail till katherine@dogmassage.se
Varmt välkomna att ta kontakt med oss om det är något ni undrar över eller vi ha vår hjälp.
Katherine kan ni nå via tel: 073 541 23 66 eller mail katherine@dogmassage.se Hemsida: www.dogmassage.se
Annika når ni på tel:073 980 25 85 eller via mail annikask@yahoo.se.
Vi är båda aktiva inom Svenska Hundmassörers Yrkesförbund, som ordförande respektive sekreterare. Förbundets hemsida www.hundmassage.ino