WP Träning

Vad är weight pull?

2010-11-16 15:54 #0 av: Eve

Vad är egentligen Weight pull? Hur gör man och vad använder man för selar? Här följer en kort allmän artikel om vad sporten egentligen handlar om.

Weight pull (wp) är sporten där hunden drar vikter i specialkonstruerade selar. Vikterna kan bestå av allt från vattenfyllda dunkar till bildäck. Vanligast att man drar med är dock kedjor eller speciellt utvecklade vagnar som du sedan placerar aktuella vikter på.
Vikten anpassas efter vad hunden väger, hur tränad den är och för vilket ändamål hunden drar. För vanlig konditionsträning rekommenderas en van hund att dra ca hälften av vad hunden väger.

 

E 027b.jpg

 

Selen som hunden drar med är måttanpassad för varje individ. Faktorer som man tar hänsyn till vid nyproduktion av sele är hundens vikt och storlek. Speciella anvisningar om hur du mäter din hund finns på hemsidan för den firman som syr selen.

Sporten etablerades 1970 i USA och härstammar ursprungligen från nordamerika där man använde hundar som fraktredskap under guldruschen när terrängen var för svår för hästar att ta sig fram.
Den första klubben i Sverige att etablera sig var Swedish Working Bulldog Assosiation (SWBA) 2002. Senare tillkom även andra klubbar så som Weight pull Sweden (Wps).

 

wp 042.jpg

 

Källa: Wikipedia,se

 

 

 

 

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

Anmäl
2011-02-08 00:27 #1 av: Kickan90

jätte bra artikel :D

Anmäl
2011-02-19 10:12 #2 av: Charlotta-B

Bra artikel

Charlotta-B

Anmäl
2011-10-23 18:54 #3 av: Grodan

Kan vara bra att ha den här nålad eller som en av de första artiklarna på sajten. Jag som nyfiken fick inte svar på min fråga vad wp är i texten "Om sajten" och fick leta efter denna.

Bara ett litet snällt tips i förbifarten. Gwalking

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-10-25 15:02 #4 av: Kickan90

Tackar så mkt för "nålen" Grodan ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.